Chrobotanie z okolic deski rozdzielczej powyżej 80 km/h

Forum Ogólne na temat Toyoty Celica
Awatar użytkownika
zochos85
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Chrobotanie z okolic deski rozdzielczej powyżej 80 km/h

Postautor: zochos85 » 13-05-24, 13:25

Witajcie

Mam denerwujący problem w mojej Celice TS z 2005 roku. Powyżej prędkości 80 km/h z środkowej części deski rozdzielczej (wydaje się, że tuż przy szybie) słychać głośne chrobotanie - tak jakby coś wpadało w rezonans. Podejrzewam, że dźwięk ten uzależniony jest nie tyle od samej prędkości, co od pędu powietrza. Zauważyłem, że gdy mijam się z TIR-em i po chwili występują silne zawirowania powietrza to ten dźwięk na chwilę narasta, po czym znowu hałasuje ze standardową głośnością. Macie pomysł co to może być? Demontowałem już panel centralny z radiem, ale nie widać tam nic co mogłoby być źródłem tego hałasu. Testowałem też różne ustawienia nawiewów – zarówno z włączoną klimą jak i bez, zamykałem obieg, w ogóle wyłączałem nawiew – zero efektu. A dźwięk jest naprawdę irytujący i ciężko go nawet radiem zagłuszyć. Będę wdzięczny za jakikolwiek trop.

tomboxyz
Klubowicz
Klubowicz

Re: Chrobotanie z okolic deski rozdzielczej powyżej 80 km/h

Postautor: tomboxyz » 13-05-24, 13:32

Może to osłony termiczne wydechu? Te na kolektorze mają takie tulejki z amortyzacją i się to z czasem rozpada, same osłony też pękają

Awatar użytkownika
zochos85
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Re: Chrobotanie z okolic deski rozdzielczej powyżej 80 km/h

Postautor: zochos85 » 13-05-24, 13:52

Dzięki za odpowiedź. Niedawno właśnie pękła mi osłona tylnego wydechu i faktycznie to samo mogło się stać z tą na kolektorze. Dzisiaj to sprawdzę. Jeszcze raz dzięki za pomysł :-)