Szybkie pytanie - jeszcze szybsza odpowiedź

Forum Ogólne na temat Toyoty Celica

Moderatorzy: prazyn, Zewus, Suseł

veevoir
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 143
Rejestracja: 28-07-17, 10:17
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: veevoir » 18-10-18, 13:32

Wazelina techniczna (a nie do rąk :P) też robi robotę, tylko się trzeba nawcierać. 5zł za opakowanie.

Awatar użytkownika
Pawlow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 17-04-16, 22:26
Lokalizacja: Rumia / Gdynia

Postautor: Pawlow » 19-10-18, 07:28

Co robię nie tak? Celica V 2.0 - diagnostyka - wpinam w E1 i Te1 spinacz biurowy > wkładam kluczyk i przekręcam na zapłon > wszystkie kontrolki palą się wraz z check'iem > check ciągle świeci się i nie mruga > odpalam celine, kontrolki gasną, a check dalej świeci się...

Awatar użytkownika
slyfter
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 594
Rejestracja: 16-04-12, 23:33
Lokalizacja: W-wa

Postautor: slyfter » 19-10-18, 07:54

grotek78 pisze:czy dokładki SSIII z st202 będą pasowały do st205?


Tak, zobacz GT4 Bialego
AT202 -> funcar
ST162 rev3 -> rally
ST205 JDM 5S-GTE LHD -> in progress
Lexus IS MK2 -> daily

Awatar użytkownika
Fryc85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2493
Rejestracja: 05-03-06, 14:38
Lokalizacja: Krosno

Postautor: Fryc85 » 19-10-18, 09:18

Pawlow, sprawdź w BGB co to oznacza jak kojarzę gdzieś była wzmianka

Awatar użytkownika
NatallicA
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 391
Rejestracja: 17-07-12, 22:26
Lokalizacja: Krzyż/Poznań

Postautor: NatallicA » 21-10-18, 10:38

mleczek333 i Greegg07 - dziękuję :wink:

zawadsky
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21-01-16, 22:53
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: zawadsky » 22-10-18, 11:43

Jakie sprężyny obniżające dobrać do Celiki VII na kołach 16" żeby to dobrze wyglądało i przy okazji nie musiałbym uważać na liście na drodze, żeby nie oberwać zderzaka? :roll:
-35mm będzie bezpieczne?
Obrazek poglądowy:
Obrazek

Awatar użytkownika
Fryc85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2493
Rejestracja: 05-03-06, 14:38
Lokalizacja: Krosno

Postautor: Fryc85 » 22-10-18, 21:47

Swap 3sge rev2 na rev3

Potrzebuje górne poduszki i łapy od VI i przeróbka? Czy jakoś da sie adoptować te z Vgen do silnika od st202?

HdS1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 21-10-17, 16:36
Lokalizacja: DE-Stralsund/Bydgoszcz

Postautor: HdS1989 » 23-10-18, 21:01

Jaki rodzaj żarówki jest w VII gen w podsufitce? Przed chwilą zauważyłem ze po otwarciu drzwi coś dziwnie ciemno :) Można w to miejsce włożyć LEDa?

Awatar użytkownika
greos39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 09-06-16, 11:57
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: greos39 » 23-10-18, 22:44

HdS1989 można wrzucić LEDa.
Obrazek

Awatar użytkownika
vegeta_84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 04-02-09, 20:12
Lokalizacja: Podbeskidzie

Postautor: vegeta_84 » 24-10-18, 16:30

Witam, jak mogę sprawdzić oem antenę z V gena czy się wysuwa bez podpinania do wiązki.
Można to jakoś podpiąć do aku lub prostownika ?
Z góry dziękuję za info.
Obrazek
fanatyk V-gen

Awatar użytkownika
ksk33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 337
Rejestracja: 15-06-17, 13:05
Lokalizacja: WLKP

Postautor: ksk33 » 26-10-18, 18:03

vegeta_84, pewnie jest tak jak w większości samochodów. Sterowanie wysuwaniem poprzez podanie +12v.

Awatar użytkownika
vegeta_84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 04-02-09, 20:12
Lokalizacja: Podbeskidzie

Postautor: vegeta_84 » 27-10-18, 05:34

ksk33 pisze:pewnie jest tak jak w większości samochodów. Sterowanie wysuwaniem poprzez podanie +12v.

No na to bym nie wpadł :P
Dzięki za jak że pomocną informację :evil:
A do jakich przewodów (kolor) mam się wpiąć by jej nie zjarać ?
Obrazek

fanatyk V-gen

Awatar użytkownika
ksk33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 337
Rejestracja: 15-06-17, 13:05
Lokalizacja: WLKP

Postautor: ksk33 » 27-10-18, 09:13

vegeta_84 jednak atena jest troche bardziej skomplikowana, jest cały schemat od niej osobny i wiązka, przekaźniki :eek: Przy odbieraniu radia się wysuwa, jak słuchasz z odtwarzacza to się chowa :)

http://bgbonline.celicatech.com/90ewd/Auto%20Antenna.pdf

Awatar użytkownika
vegeta_84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 04-02-09, 20:12
Lokalizacja: Podbeskidzie

Postautor: vegeta_84 » 27-10-18, 09:33

ksk33 pisze: jednak atena jest troche bardziej skomplikowana, jest cały schemat od niej osobny i wiązka, przekaźniki Przy odbieraniu radia się wysuwa, jak słuchasz z odtwarzacza to się chowa

http://bgbonline.celicate...o%20Antenna.pdf


Zaiste w ch... skomplikowane. Dzięks, już coś przynajmniej wiem :)
Obrazek

fanatyk V-gen

Awatar użytkownika
Fryc85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2493
Rejestracja: 05-03-06, 14:38
Lokalizacja: Krosno

Postautor: Fryc85 » 27-10-18, 21:00

control relay jest osobno i ida przewody do anteny czy razem z anteną?

rafał 1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 27-07-16, 12:42
Lokalizacja: zbąszynek

silnik krokowy

Postautor: rafał 1 » 28-10-18, 09:18

Czy zna ktoś parametry silniczka krokowego celica v 2.0 gti

Awatar użytkownika
Fryc85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2493
Rejestracja: 05-03-06, 14:38
Lokalizacja: Krosno

Postautor: Fryc85 » 28-10-18, 13:44

nie ma silnika krokowego ,jest czujnik położenia

Awatar użytkownika
Pawlow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 17-04-16, 22:26
Lokalizacja: Rumia / Gdynia

Postautor: Pawlow » 28-10-18, 14:00

rafał 1 pisze:Czy zna ktoś parametry silniczka krokowego celica v 2.0 gti

Fryc85 pisze:nie ma silnika krokowego ,jest czujnik położenia


Jest. Coś w tym stylu:
LINK do manuala z 'krokowym'
Link do manuala z 'czujnikiem położenia przepustnicy'
Krokowy:
INSPECT IAC VALVE RESISTANCE
(a) Disconnect the IAC valve connector.
(b) Using an ohmmeter, measure the resistance be–
tween terminal + B and other terminals (RSC,
RSO).
Resistance: 19.3 – 22.3

If resistance is not as specified, replace the IAC valve.
(c) Reconnect the IAC valve connector.


Czujnik położenia przepustnicy jest czarny i jest w przepustnicy od strony grodzi/"szyby", a krokowy jest w przepustnicy od dołu (zielona obudowa).

Awatar użytkownika
Fryc85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2493
Rejestracja: 05-03-06, 14:38
Lokalizacja: Krosno

Postautor: Fryc85 » 28-10-18, 14:07

To nie jest silniki krokowy

Awatar użytkownika
Pawlow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 17-04-16, 22:26
Lokalizacja: Rumia / Gdynia

Postautor: Pawlow » 28-10-18, 16:35

Fryc85 pisze:To nie jest silniki krokowy

W takim razie jak 'fachowo' to nazwać? Po prostu jako "zawór IAC" (zawór sterujący powietrzem)? Pytam na przyszłość.