Forum Celica-Club zostało zaktualizowane. Więcej informacji tutaj.

Jedną z negatywnych konsekwencji aktualizacji jest konieczność ustawienia nowych haseł - w związku z tym należy skorzystać z funkcji przypomnienia hasła.

Cichociemna AT200

Roczniki 1994-1999

Moderator: Moderatorzy Projektow

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Cichociemna AT200

Postautor: Markus » 22-10-12, 22:07

Samochód:

*Toyota Celica AT200

Silnik:

* 7A-FE
* Kompresor EATON M62
* wtryskiwacze 330cc Ford Probe 2.2 Turbo
* pompa paliwa - seryjna
* Regulator ciśnienia paliwa D1 Spec
* Irydowe świece zapłonowe Denso
* Przewody zapłonowe NGK
* nowa kopułka i palec
* Piggy Back ECUMASTER DET III
* odcinka 6900 obr/ min
* strojenie by Soldi


Przeniesienie napędu:
* seria

Zawieszenie:

* seria, stopniowo poliuretan
* rozpórka przód

Hamulce:

* seria
* przewody w oplocie Earl's

Układ wydechowy:

* seria
* wycięty katalizator, do tłumika środkowego rura 2,25 cala z nierdzewki
* kolektor owinięty bandażem termicznym

Układ dolotowy:

* rury 57mm w bandażu termicznym
* zawór Blow off, firmy SUN MOTORSPORT
* interocoler
* stożek w obudowie carbon -Simota
* CAI
* Oil Catch Tank Properfekt

koła:

* felgi 16", OZ Superleggera
* opony Yokohama C drive

Wnętrze:

* seria
* wskaźnik Boost vdo look

Audio:

* seria+Alpine cda 9851

Body:

* seria i niech tak zostanie

Krótki opis/historia samochodu:

Celicę kupiłem w 2010 roku od brata (nie ghost1077;) )z przebiegiem około 230tys. w technicznie bardzo dobrym stanie, naprawy wymagały jedynie progi. Samochód jest z 1994 roku, w 100% bezwypadkowy. W rodzinie od 8 lat. Sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 160tys.km.
W lipcu 2011 roku zostały wymienione progi i ze względu rys parkingowych pomalowane dwa całe boki.
W listopadzie 2011 roku kompletna konserwacja podwozia i profili na środkach Fertan.
Marzec 2012 - kompletna regeneracja zacisków hamulcowych, wymiana tarcz, przewody w metalowym oplocie.
W maju 2012 zapadła decyzja o montażu kompresora EATON M62, który udało się kupić w okazyjnej cenie.
Czerwiec 2012 - jako prezent urodzinowy dostałem intercooler, który został został zamontowany w tuż po sesji w lipcu.
Po montażu intercoolera nie było odwrotu..i tak się to wszystko zaczęło:) Trzeba było sfinalizować projekt, który powstawał niestety bardzo mozolnie..gdy tylko miałem wolną chwilę. Stopniowo dochodziły nowe części, które należało zamontować aż do 18 października 2012, kiedy kompresor został wystrojony:D
W chwili uruchomienia kompresora silnik przekroczył magiczną barierę 240 tys. km przebiegu bez remontu. Silnik mogę powiedzieć, że jest w stanie dobrym, sprawdzana kompresja, luzy zaworowe, próba olejowa.
Teraz zbieram zdjęcia z poszczególnych etapów prac, które niedługo tu wrzucę.
Na szczególne podziękowania zasługuje osoba, która zapoczątkowała zabawę z kompresorem i pomogła przy uruchomieniu. BASSI wielkie dzięki:)

Wrażenia z jazdy - na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzieć jaki wynik osiągnąłem, hamownia już wkrótce. Wiem tylko, że doładowanie wynosi 0,4 bara:) Porównując do seryjnego silnika 1.8 116KM - porównania brak:D Elastyczność na każdym biegu jest świetna. Porównując do Celicy brata 2.0 GTI, nie dziwię się, że BASSI napisał, w którymś z postów, że woli jeździć kompresorem niż nudnymi silnikami 2.0, bo jazda na włączonym kompresorze to sama przyjemność dająca mega frajdę, a zwłaszcza na jedynce i dwójce;) oczywiście nie mam nic do dwulitrowego silnika, ale moment obrotowy jakim dysponuje kompresor przy starcie jest powalający i właśnie on daje największą radochę przy wciskaniu gazu.

Całkowity koszt części, montażu i wystrojenia nie przekroczył 5 tys. zł.

Waga samochodu z prawie pełnym bakiem, bez koła zapasowego 1103 daN x 10 = 11030 N : 9.81 = 1124kg

Krótki opis planów zmian:

-Kompletny wydech z nierdzewki na dwóch tłumikach przelotowych (cichych!) M-TECH
-Gleba gleba gleba
-Może na przyszły sezon doładowanie do 0,5 bara i wymiana sprzęgła
-Detailing karoserii we własnym zakresie
-Felgi na ciemno
-akumulator żelowy

Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 23-10-12, 21:12 przez Markus, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
adrianh92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2188
Rejestracja: 26-03-11, 18:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: adrianh92 » 22-10-12, 22:34

suszarka :-D tanio Ci to wyszło, nawet bardzo. gratuluje, bezawaryjności :wink: wrzuć jakieś fotkeny
ST202 Milka - SOLD
ST185 WB 3S-GTE rev.3 - SOLD
ST205 JDM 98' CASTROL
IMPREZA WRX 04' - SOLD

Awatar użytkownika
Asci
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 11-05-07, 23:38
Lokalizacja: Płock

Postautor: Asci » 22-10-12, 23:12

Markus, Czekam na fotki :D

Awatar użytkownika
vayato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 06-09-07, 14:11
Lokalizacja: DJ

Postautor: vayato » 23-10-12, 07:45

wg mnie to realizacja projektu bardzo szybka :wink:

moze jednak trzeba bylo zaczac od hamulcow i zawiasu, bo teraz to nie poszalejesz na serii, ale najwazniejszy krok masz juz za soba.

mnie sie zdaje ze cichociemna to ona dlugo nie pozostanie :)

Awatar użytkownika
Rzeski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6472
Rejestracja: 10-07-07, 09:37
Lokalizacja: Wroclaw

Postautor: Rzeski » 23-10-12, 10:25

Wow strasznie szybko i w dobrej cenie RESPECT !
Powodzenia w uzytkowaniu.
WROCLOVE BRADA

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 23-10-12, 21:48

Z wiedzą jaką posiadam teraz i odpowiednim przygotowaniem myślę, że byłbym gotowy zamontować to w tydzień. Co do utwardzenia zawieszenia... nie odczuwam jego braku by cieszyć się z frajdy jaką daje kompresor. Uważam, że nie jest tak miękko, samochod jest stosunkowo lekki i ma dobre rozłożenie masy. Hamulce myślę, że trochę poprawie ale też nie ma tragedii.

Matus
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4306
Rejestracja: 20-08-09, 21:17
Lokalizacja: Lublin/Warszawa

Postautor: Matus » 23-10-12, 21:54

jak rozwiązałeś mocowanie kompresora? do czego się on trzyma? ;)

wwwrobert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 651
Rejestracja: 06-07-11, 20:29
Lokalizacja: CIN

Postautor: wwwrobert » 23-10-12, 22:04

gratki, gratki i jeszcze raz gratki :smt041

ja też miałem na początku projekt z kompresorem ale jak zakatowałem swoje 7afe + duże ubytki oleju w ilościach hurtowych zaważyły na decyzji zmiany na 3s-ge

czekam na wykres z hamowni bo pewnie wszyscy są bardzo ciekawi

P.S. Przy doładowaniu 0.4 bara i przy blow offie posiadając intercooler nie odczuwasz jakiś spadków ciśnień, chodzi mi o moment przyspieszania, puszczenia gazu z charakterystycznym psssyt i ponownym ciśnięciu?

Awatar użytkownika
adrianh92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2188
Rejestracja: 26-03-11, 18:18
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: adrianh92 » 23-10-12, 22:19

Markus pisze:Z wiedzą jaką posiadam teraz

napewno się do Ciebie zgłoszę po kilka porad po nowym roku :wink:
ST202 Milka - SOLD

ST185 WB 3S-GTE rev.3 - SOLD

ST205 JDM 98' CASTROL

IMPREZA WRX 04' - SOLD

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 23-10-12, 23:05

Zdjęcie prototypu mocowania i gotowy projekt do wycięcia laserem wrzuce jutro. Docelowo będzie zawor DV, blow off sprawia wrażenie jakby za późno się zamykał. Zawor który mam obecnie zamontowany trafił się na miejscu w dobrej cenie więc kupiłem.Nie wiem czy zmieniając zawor blow off na DV będę musiał coś mapę poprawiać? Bo chciałbym go zmienić jeszcze przed hamownia.

Matus
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4306
Rejestracja: 20-08-09, 21:17
Lokalizacja: Lublin/Warszawa

Postautor: Matus » 24-10-12, 13:21

Markus, mam jeszcze jedno pytanie i prośbę.
Rozumiem, że kompresor ma elektrosprzęgło i ten zielony przycisk załącza i wyłącza kompresor. Innymi słowy raz masz dmuchane, raz powinieneś mieć to co w N/A. Ale dolot w przypadku zatrzymania kompresora może stanowić dość restrykcyjną drogę dla powietrza. Jak to jest?
Rozumiem też, że masz dwie mapy, które przełączają się zależnie od działania kompresora lub nie. Jak to zostało zrealizowane?
I teraz prośba. Czy będąc na hamowni mógłbyś wykonać pomiar na załączonym oraz na wyłączonym kompresorze, tak abyśmy mogli zauważyć jak duże osłabienie powoduje stojący w długim dolocie kompresor (o ile faktycznie jakieś powoduje).

Mam nadzieję, że mój wywód jest zrozumiały :)

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 24-10-12, 14:05

Dokładnie, kompresor jest z elektrosprzęgłem i zielony przycisk jest do włączania i wyłączania. Mapa paliwowa jest tak zrobiona, że nie ma konieczności przełączania. Mapa została napisana od podciśnienia ok - 0.8 bara do nadciśnienia 0.4 bara, więc jak jeżdżę na wyłączonym kompresorze silnik pracuje na zakresie mapy od - 0.8bara do 0, jeśli włączam kompresor wykorzystywana jest cała mapa. Osobiście nie odczuwam spadku moc jeżdżąc na N/A, na wyłączonym kompresorze rotory kręcą się siłą zasysanego powietrza wiec nie jest taka ciężka droga. Tak, tak właśnie chce robić pomiar, na włączonym i wyłączonym kompresorze.

Czy chodzi Ci po głowie montaż eatona m62 do 3s-ge?

Matus
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 4306
Rejestracja: 20-08-09, 21:17
Lokalizacja: Lublin/Warszawa

Postautor: Matus » 24-10-12, 14:18

dokładnie to mi chodzi po głowie, już od roku :)
w tej chwili przymierzam się do uzyskania więcej miejsca pod maską, bo ambitny plan zakłada żeby nie usuwać sprężarki klimatyzacji :) nie wiem czy będzie to m62, bo coś z dłuższym korpusem byłoby mniej problematyczne w montażu. odległość od kółka do body kompresora im większa tym w przypadku 3sge z kilmą lepiej, bo przesuwa się na środek, gdzie jest więcej miejsca :)
na razie nie mam tylko pojęcia jak w ogóle policzyć jaki kompresor jest mi potrzebny i jakie doładowanie (pod względem ilości powietrza) zniesie spokojnie dość mocno "skompresowane" 3sge. nie zależy mi na nie wiadomo czym na początek. chcę po prostu sprawdzić czy się da. a jeśli potem zechcę więcej to najwyżej się zastanowię na odprężeniem.
nie wiem też czy seryjna pompa i wtryski z 3sge podołają temu wyzwaniu.
dużo jest niewiadomych, ale ponieważ fundusze trzeba zbierać i tak przez jakiś czas to myślę że w końcu wszystko się wyjaśni :)

Awatar użytkownika
BASSI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3168
Rejestracja: 19-04-08, 23:34
Lokalizacja: Toruń

Postautor: BASSI » 24-10-12, 15:29

No to i ja dorzucę swoje 3 grosze !

Po pierwsze jestem smutny, że nie będę jedyny :cry: :-D
Po drugie primo - wielki szacun, że się w końcu udało zrealizować projekt po sms'ach, rozmowach, telefonach... ;-)
Po trzecie primo ultimo - już się nie mogę doczekać bliźniaczej konfrontacji :-D

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 25-10-12, 14:49

Wracam z hamowni.weczorem wkleje wykres,nie jest zle;D

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 25-10-12, 16:04

Obrazek

wwwrobert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 651
Rejestracja: 06-07-11, 20:29
Lokalizacja: CIN

Postautor: wwwrobert » 25-10-12, 16:27

piękny wynik z kompresorem, niutki zabijają

Awatar użytkownika
vayato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 06-09-07, 14:11
Lokalizacja: DJ

Postautor: vayato » 25-10-12, 16:29

z końpresorem nieźle, ale bez dosyć mocno zmuliło w porównaniu do serii.

szkoda, że moment od połowy spada, nie da rady lepiej wystroić i wyrównać?

Awatar użytkownika
carsik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5914
Rejestracja: 30-08-06, 12:30
Lokalizacja: GT4 Warszawa
Kontakt:

Postautor: carsik » 25-10-12, 16:32

to jest kompresor a nie turbo
www.gt4serwis.pl
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki. biurogt4@gmail.com lub dzwonie 695 13 25 28

Awatar użytkownika
Markus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 20-10-12, 22:21
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Markus » 25-10-12, 17:00

Niestety ciężko jest wystroić na płasko.. Możliwe, że seryjny wydech przytyka.
Na wyłączonym kompresorze jest padaka ale przyda się do ruszania w zimę:D