Toyota Celica Turbocharger "Diablica" by Cisiel

Roczniki 2000-2005
Awatar użytkownika
krrizz
Klubowicz
Klubowicz

Re: Toyota Celica Turbocharger "Diablica" by Cisiel

Postautor: krrizz » 29-08-25, 00:16

Cisiel,
jest szansa na update fotek z przekładki lusterek żeby wpasować składanie
a może masz jakiś manual

i please o jakiś update :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Cisiel
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: Cisiel » 01-09-25, 12:02

Krzysiu, specjalnie na Twoją prośbę, wrzucam update zdjęć z przekładki lusterek :wink:

Ogólnie dużo, wręcz mnóstwo dłubaniny. Praca dla ludzi o naprawdę mocnych nerwach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o ograniczniki, to zrobiłem tak jak w opisie, który krąży po sieci. W lewym lusterku spiłowałem ogranicznik o taki dobry 1mm, w prawym natomiast dodałem 1mm plastiku. Sprężyna jest baardzo silna, ale nie ma większego problemu, żeby wyjąć seger. To akurat robota dla dwóch osób.

Obrazek

No i przystosowanie kostek, przełożenie przewodów grzania luster, upięcie w całość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gotowe wkłady do luster. Oczywiście podstawy luster zamontowane europejskie oraz przełożone szkła europejskie na podstawki japońskie (mówimy tu o tych czarnych ramkach plastikowych, które trzymają lustro).

Obrazek

Teraz instalacja w aucie. Z tego oto makaronu wziąłem tylko to co potrzebne, żeby jak najbardziej ori było :-D

Obrazek

Do wiązki dodane dwa przewody odpowiedzialne za składanie luster.

Obrazek

Ogólnie misją było przeprowadzenie przewodów do drzwi przez te gumki harmonijki. Niestety trzeba wypiąć kostki w kokpicie i całość wycofać - przełożyć przewody i z powrotem przekładanie i upinanie. Niestety inaczej się nie da.

Kostki ori dodane:

Obrazek

1 - Standard - grzanie luster + regulacja
2 - Składanie luster
3 - Kostka mostkująca przewody od składanych luster

Ogólnie tyle roboty a efekt końcowy "tylko taki" :D

Awatar użytkownika
krrizz
Klubowicz
Klubowicz

Postautor: krrizz » 02-09-25, 07:11

Dziękuję Ci Bardzo !!!

Awatar użytkownika
Cisiel
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: Cisiel » 02-09-25, 08:22

Miał być update – no to proszę :wink:
W sumie kolejny rok pyknął nie wiadomo kiedy a w pamiętniczku trzeba zapisać kolejny rozdział tej historii.

W końcu zabrałem się za temat tylnych zacisków hamulcowych. Mój kolega z Fresh Brakes jak zawsze wykonał świetną robotę. Pełna regeneracja, nowe tłoczki, malowanie proszkowe. Na dłuższy czas mam spokój w tym temacie.

Obrazek

Jak już zacząłem zabawę z hamulcami to stwierdziłem, że lecę po całości. Wleciał cały nowy zestaw:
- tarcze przód i tył – BREMBO
- klocki przód i tył – GALFER SPORT FDHP 1050

Teraz proces spokojnego docierania, żeby wszystko ładnie się ułożyło na aucie. Tarcze hamulcowe są w wersji „Painted”, czyli są fabrycznie zabezpieczone przed korozją a to duży +

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czas już było „odświeżyć” troszkę wygląd Diablicy. Decyzja mega trudna, ale finalnie udało się wybrać wydaje mi się fajny wzór, który dał powiew świeżości. Decyzja była jedna, która chodziła mi już dłuższy czas po głowie – przeskok z 17 cali na 18.

I tak oto wjechały nówki JR28 18x8,5 w kolorze Hyper Black. Na tył wjechało ET20, natomiast na przód ET30.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nad oponami bardzo mocno się zastanawiałem i wybór padł na Michelin Pilot Sport 4S w rozmiarze 225/40.

Obrazek

Obecnie Diablica w nowym wydaniu prezentuje się tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wczoraj zrobiłem 120 kilometrów i jestem zachwycony oponami Michelin. Prowadzenie pewne, pięknie kleją. Mam nadzieję, że utrzymają tą formę. Hamulce ładnie się docierają i już czuć, że naprawdę będzie to hamować zacnie. Felgi po założeniu opon w pełni zabezpieczone powłoką ceramiczna 5-letnią :wink:

Teraz czekać co znów nowego wpadnie do głowy :-D Także co - do następnego :)

Awatar użytkownika
QubaKpl
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: QubaKpl » 11-09-25, 19:44

Pięknie, akceptuje :-D

Awatar użytkownika
Glodny1992
Użytkownik
Użytkownik

Postautor: Glodny1992 » 27-10-25, 14:23

Jr zawsze sztos chociaż wcześniejszy wzór jakoś bardziej mi siedział i ten kolor no ale 18 to 18 :wink: ma co ciągnąć te 18 to można pakować bez większych strat no i będzie teraz pewniej w zakrętach z tymi kołami ;-)