Samochód:
- Toyota Celica VII 1.8 VVTI rocznik 1999r. , wersja przedlift
Silnik:
- 1ZZ-FE 143 KM
- przebieg 134 kkm
- oleju nie bierze jak co niektórzy piszą o wersjach przedlift, całkowicie zdrowy egzemplarz
- Castrol Edge 5W40
Przeniesienie napędu:
- seria
Zawieszenie:
- obniżone
Hamulce:
- seria
Układ wydechowy:
- seria
Układ dolotowy:
- filtr powietrza sportowy K&N
Koła:
- Lato: felgi 18" , opony Hankook Ventus V12 Evo 225 35 18
- Zima: seryjne 16"
Wnętrze:
- tapicerka skórzana
- środkowy panel w kolorze czarnym
Audio:
- Wbudowana Toyota TNS510 (Nawigacja/Audio/Mp3/CD/DVD/USB)
Krótki opis/historia samochodu:
Moje wymarzone autko czyli Celine kupiłem na samym początku tego roku (2015), stan techniczny okazał się super, zero problemów. Wnętrze w idealnym stanie.
Jestem bardzo zadowolony z zakupu, autko prowadzi się super, ma dobre przyspieszenie, wizualnie robi mega wrażenie. I love Toyota Celica
Co zrobiłem na początek:
Wymieniłem olej na Castrol Edge 5W40 (taki doradzono w serwisie), ale po przeczytaniu kilku wątków zamierzam niedługo zmienić na MOTUL lub VALVOLINE RACING.
Wymieniłem filtr powietrza (trochę zabawy, się namęczyłem, ale się udało) na sportowy K&N 33-2041-1 - wrażenia na duży plus, lepszy dźwięk silnika, autko lepiej się zbiera.
Wymieniłem też filtr kabiny na filtr węglowy DENSO - wrażenia na duży plus, do wnętrza samochodu nie dostają już się smrodki spalinowe diesli z zewnątrz
Wymieniłem żarówki na BOSCH PLUS 90 - wrażenia na duży plus, zdecydowanie jaśniej, mocniej, dalej.
W planach:
- wymiana oleju skrzyni biegów na MOTUL GEAR 300 75W90 (już zakupiony czeka na wymianę)
- wymiana nakładek pedałów z gumowych na aluminiowe z TS (już zakupione czekają na wymianę)
- wymiana oleju silnikowego na lepszej firmy + filtr oleju na sportowy od K&N
- zmiana felg najpierw zimowych + opon zimowych + w przyszłości wymiana felg letnich.
Zdjęcia: