Celica Konop'a

Roczniki 2000-2005

Moderator: Moderatorzy Projektow

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 27-01-16, 21:25

Narazie mam same listwy + to co na samochodzie pod zwykłymi nakładkami. Jeżeli trzeba coś dokupić to muszę tylko wiedzieć co? te listwy których mówisz można dostać gdzieś na wolnym rynku czy sie nie bawić i jechać do ASO ? :)

Awatar użytkownika
anticorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1352
Rejestracja: 22-11-12, 07:26
Lokalizacja: Wrocław/Łęknica

Postautor: anticorr » 28-01-16, 06:22

Narazie mam same listwy + to co na samochodzie pod zwykłymi nakładkami. Jeżeli trzeba coś dokupić to muszę tylko wiedzieć co? te listwy których mówisz można dostać gdzieś na wolnym rynku czy sie nie bawić i jechać do ASO ?

Hmm.. nie wiem o czym wy Panowie piszecie ale ja swoje progi od TS montowałem normalnie tak jak w manualu nawet jest czyli wszystko na orginalnych spinkach i w miejscach zaznaczonych na progu gdzie są takie rowki, klej montażowy. I wszystko się trzyma jak trzeba.

Awatar użytkownika
eXcential
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 11-11-10, 16:22
Lokalizacja: Malbork

Postautor: eXcential » 28-01-16, 07:22

anticorr pisze:
Narazie mam same listwy + to co na samochodzie pod zwykłymi nakładkami. Jeżeli trzeba coś dokupić to muszę tylko wiedzieć co? te listwy których mówisz można dostać gdzieś na wolnym rynku czy sie nie bawić i jechać do ASO ?

Hmm.. nie wiem o czym wy Panowie piszecie ale ja swoje progi od TS montowałem normalnie tak jak w manualu nawet jest czyli wszystko na orginalnych spinkach i w miejscach zaznaczonych na progu gdzie są takie rowki, klej montażowy. I wszystko się trzyma jak trzeba.

+1
MOJA TOYOTA CELICA viewtopic.php?t=26692

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 28-01-16, 07:38

Pytam, bo starych nie zrzucałem więc nie wiem co i jak. Widzę właśnie, że są jakieś rowki zalepione klejem. Nie wiedziałem czy to ORI tak czy może rzeźba poprzednika, ale teraz już wiem, że "tak ma być". Po spinki uderzę do ASO i jak lakiernika ugadam to może w następnym tygodniu już będą 1D0 :) A montaż jak się znajdzie chwilę wolnego od uczelni...
Dzięki za info anticorr
Skoczu a Ty jak montowałeś ? :D

Awatar użytkownika
Skoczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1310
Rejestracja: 03-05-09, 16:22
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Skoczu » 28-01-16, 09:18

anticorr, eXcential, Panowie tak, tylko, że spinki wchodzą w takie czarne listwy montażowe, których ja nie dostałem. Poza tym jeden próg który kupiłem był wygięty, o czym nie zostałem poinformowany (nie da się go idealnie założyć), więc u mnie tak z montażem łatwo nie było.

Org próg ma zintegrowane miejsca na spinki boczne, podczas gdy te z TS mają takie dodatkowe listwy + klej. Chyba, że ja o czymś nie wiem? Listwy do montażu tych progów (w które wchodzą org spinki) istnieją, bo jedną taką od Remka dokupiłem...

Ktoś ma ten manual i może podesłać?

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 28-01-16, 11:16

Ktoś ma ten manual i może podesłać?


Dołaczam się do prośby ^^

Awatar użytkownika
Skoczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1310
Rejestracja: 03-05-09, 16:22
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Skoczu » 28-01-16, 11:28

Skoczu pisze:anticorr, eXcential, Panowie tak, tylko, że spinki wchodzą w takie czarne listwy montażowe, których ja nie dostałem. Poza tym jeden próg który kupiłem był wygięty (nie da się go idealnie założyć), więc u mnie tak z montażem łatwo nie było.

Org próg ma zintegrowane miejsca na spinki boczne, podczas gdy te z TS mają takie dodatkowe listwy + klej. Chyba, że ja o czymś nie wiem? Listwy do montażu tych progów (w które wchodzą org spinki) istnieją, bo jedną taką od Remka dokupiłem...

Ktoś ma ten manual i może podesłać?

Kaos

Postautor: Kaos » 31-01-16, 23:25

Przeciez wystarczy tylko sciagnac listwe i zalozyc nowe w jej miejsce,spinki pasuja wszystkie tak samo ;) Ja tak mocowalem Trd

Awatar użytkownika
Balbek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 18-01-11, 13:43
Lokalizacja: Płock

Postautor: Balbek » 01-02-16, 11:42

TRD ma mocowania takie jak ori progi, te od pakietu TS'a potrzebują takiej listewki którą sie mocuje do samochodu i na nią dokleja się próg i wpina spinki od spodu.

Awatar użytkownika
anticorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1352
Rejestracja: 22-11-12, 07:26
Lokalizacja: Wrocław/Łęknica

Postautor: anticorr » 01-02-16, 12:36

Balbek pisze:mocuje do samochodu i na nią dokleja się próg i wpina spinki od spodu.

Ja nie wiem co to za listewka i w ogóle. Reasumują u mnie montaż był taki że w rowki na progu TSa które są od przodu i od tyłu daje sieklej montażowy, a od dołu próg wpina sie normalnie zwykłymi spinkami, ot cała filozofia.

Awatar użytkownika
Skoczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1310
Rejestracja: 03-05-09, 16:22
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Skoczu » 01-02-16, 13:49

anticorr, tak można zrobić. Fabrycznie jest jeszcze ta listewka o której pisałem ja i Balbek.

A masz gdzieś ten manual o którym piszesz :)? Gromadzę takie materiały.

Swoją droga - Toyota tutaj dała ewidentnie tyłka... przecież dało się to zrobić na zwykłe spinki tak jak w fabrycznej nakładce a tutaj klej, listewki...

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 02-02-16, 06:57

anticorr potwierdzasz, że w razie czego da radę sensownie zamontować te progi bez tych listew montażowych ? Jakiego kleju używałeś ? Prawdę powiedziawszy nie wiem jak tych dodatkowych listew szukać :D
Skoczu nie masz może fotki przypadkiem tego elementu ?
Będę jechał do ASO w tym tygodniu po spinki to bym odrazu się podpytał co oni mają w swoich programach :D

Awatar użytkownika
Skoczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1310
Rejestracja: 03-05-09, 16:22
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Skoczu » 02-02-16, 08:12

Zrobie zdjecie w weekend ;)

Awatar użytkownika
anticorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1352
Rejestracja: 22-11-12, 07:26
Lokalizacja: Wrocław/Łęknica

Postautor: anticorr » 02-02-16, 09:56

KonoP_41 pisze:anticorr potwierdzasz, że w razie czego da radę sensownie zamontować te progi bez tych listew montażowych ? Jakiego kleju używałeś ?

Potwierdzam, jak najbardziej że zamontujesz je bez żadnych listew, klej APP PU-50

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 02-02-16, 21:31

Dzięki za info anticorr ^^
Skoczu, będę wdzięczny mimo wszystko za fotkę :)

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 06-02-16, 14:35

Wczoraj przy wymiane żarówki coś mnie podkusiło i zajrzałem od strony kolektroa wydechowego i zadziwiła mnie jedna rzecz. Czy u was tam też się poci w takim stopniu ? Jedna fota od frontu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
anticorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1352
Rejestracja: 22-11-12, 07:26
Lokalizacja: Wrocław/Łęknica

Postautor: anticorr » 06-02-16, 14:48

No standard poci Ci się spod pokrywy zaworów.. Nowa uszczelka najlepiej OEM bo zmieniki się nie sprawdzają i wymiana 30min roboty..

KonoP_41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 02-03-14, 00:20
Lokalizacja: Legionowo

Postautor: KonoP_41 » 06-02-16, 16:55

Tak myślałem, że to tylko uszczelka. Ale licho nie śpi ^^ Trzeba będzie kupić.

Awatar użytkownika
Łukasz K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 946
Rejestracja: 26-06-12, 18:33
Lokalizacja: Poznań/okolice

Postautor: Łukasz K » 06-02-16, 21:42

Skoro pytasz jak u innych wygląda, dzisiaj u siebie przeglądałem auto, zajrzałem akurat z tyłu i u mnie suchutko.
9-3 AERO SS

Awatar użytkownika
Skoczu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1310
Rejestracja: 03-05-09, 16:22
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Skoczu » 06-02-16, 22:09

Obiecane zdjęcie listwy montażowej:
ta listwa po prostu podtrzymuje próg, a sama jest zapinana na spinki fabryczne.

Obrazek