Blue TS
- hube
- Klubowicz
Blue TS
Witam.
Samochód:
- Toyota Celica 2ZZ-GE
- Waga auta bez kierowcy i z połową baku paliwa - 1180 kg
Silnik:
- 1.8 VVTL-i Sport 192 KM 2ZZ-GE Powered by Yamaha
- olej Toyota 5w30
- nowy wałek ssący + popychacze
- nowy rozrząd. ślizgi, napinacz, łańcuch i koło VVTi OEM
- nowe „lift bolty”
- nowy pasek wielo-rowkowy Gates
- nowe: uszczelka pompy wody, pokrywy zaworów, rozrządu (OEM)
- uszczelka kolektora dolotowego "Sikky" grubość 1", uszczelka przepustnicy custom 3mm
- ECU: Apexi FC, strojenie - nowa mapa zapłonu
Przeniesienie napędu:
- skrzynia C60 + Torsen LSD, nowe simmeringi i łożyska stożkowe szpery przód i tył (OEM), olej Millers CRX 75W90 NT+
- nowe sprzęgło AISIN
Zawieszenie:
- Sprężyny H&R (niżej o 30mm)
- KYB AGX - pzród
- KYB Excel-G - tył
- Przód - tuleje poliuretanowe czerwone, nowe łączniki stabilizatora Delphi, stabilizator Whiteline 24 mm.
- Tył: tuleje poliuretanowe czerwone, Stabilizator Whiteline 20 mm, nowe łączniki Febi
Hamulce:
- przód: tarcze DBA, klocki Ferodo DS Performance, przewody Hel
- tył: tarcze Ferodo, klocki Ferodo
- płyn Motul RBF 600
Układ wydechowy:
- wydech: katalizator Magnaflow, wydech końcowy Ulter Sport dwie końcówki 100mm
- nowe uszczelki (OEM)
Układ dolotowy:
- Filtr K&N
- odłączone podgrzewanie silnika krokowego przepustnicy (by-pass)
- uszczelka termoizolacyjna kolektora dolotowego Sikky
- uszczelka termoizolacyjna przepustnicy
Koła:
- felgi 17" Opony Federal Evoluzion ST-1( 215/40/17)
- felgi 16" Toyota seria na zimę po regeneracji (opony 205/50/16) i na tor (opony Bridgestone Potenza)
Wnętrze:
- seria - Vinyl
- wskaźniki: ciśnienia i temperatury oleju – Auto Gauge
Audio:
- radio Toyota - seria
Body:
- seria
Krótka historia samochodu:
Auto sprowadzone w tym roku w lipcu z Luksemburga rocznik 2000.Garażowane, bez oznak korozji. Wszystkie szyby Toyot'y. Wnętrze w skali 1 do 6 oceniam na 4+, 5- jak na ten rocznik. Felgi 17" piaskowane i lakierowane proszkowo. Felgi 16" oryginalne Toyoty na zimówkach.
Wymienione:
- tarcze,
- klocki
- filtry paliwa i oleju
- olej
- nowe świece irydowe
- Sprężyny H&R
- filtr K&N
- amortyzatory KYB
- reszta w opisie wyżej
Plany na przyszłość dość skromne bez szaleństw lubię klasyki
- odświeżenie tapicerki (czyszczenie, pranie) - zrobione
- piaskowanie felg zimowych - zrobione
- nowe amortyzatory - wymienione na KYB przód + tył
- wyciszenie drzwi i tyłu - zrobiony tył
- montaż wskaźników temperatury i ciśnienia oleju - zrobione
- wiosna - czyszczenie pieca i osprzętu, części metalowe gumowe i plastiki - zrobione
Pozdrawiam
Hube
Samochód:
- Toyota Celica 2ZZ-GE
- Waga auta bez kierowcy i z połową baku paliwa - 1180 kg
Silnik:
- 1.8 VVTL-i Sport 192 KM 2ZZ-GE Powered by Yamaha
- olej Toyota 5w30
- nowy wałek ssący + popychacze
- nowy rozrząd. ślizgi, napinacz, łańcuch i koło VVTi OEM
- nowe „lift bolty”
- nowy pasek wielo-rowkowy Gates
- nowe: uszczelka pompy wody, pokrywy zaworów, rozrządu (OEM)
- uszczelka kolektora dolotowego "Sikky" grubość 1", uszczelka przepustnicy custom 3mm
- ECU: Apexi FC, strojenie - nowa mapa zapłonu
Przeniesienie napędu:
- skrzynia C60 + Torsen LSD, nowe simmeringi i łożyska stożkowe szpery przód i tył (OEM), olej Millers CRX 75W90 NT+
- nowe sprzęgło AISIN
Zawieszenie:
- Sprężyny H&R (niżej o 30mm)
- KYB AGX - pzród
- KYB Excel-G - tył
- Przód - tuleje poliuretanowe czerwone, nowe łączniki stabilizatora Delphi, stabilizator Whiteline 24 mm.
- Tył: tuleje poliuretanowe czerwone, Stabilizator Whiteline 20 mm, nowe łączniki Febi
Hamulce:
- przód: tarcze DBA, klocki Ferodo DS Performance, przewody Hel
- tył: tarcze Ferodo, klocki Ferodo
- płyn Motul RBF 600
Układ wydechowy:
- wydech: katalizator Magnaflow, wydech końcowy Ulter Sport dwie końcówki 100mm
- nowe uszczelki (OEM)
Układ dolotowy:
- Filtr K&N
- odłączone podgrzewanie silnika krokowego przepustnicy (by-pass)
- uszczelka termoizolacyjna kolektora dolotowego Sikky
- uszczelka termoizolacyjna przepustnicy
Koła:
- felgi 17" Opony Federal Evoluzion ST-1( 215/40/17)
- felgi 16" Toyota seria na zimę po regeneracji (opony 205/50/16) i na tor (opony Bridgestone Potenza)
Wnętrze:
- seria - Vinyl
- wskaźniki: ciśnienia i temperatury oleju – Auto Gauge
Audio:
- radio Toyota - seria
Body:
- seria
Krótka historia samochodu:
Auto sprowadzone w tym roku w lipcu z Luksemburga rocznik 2000.Garażowane, bez oznak korozji. Wszystkie szyby Toyot'y. Wnętrze w skali 1 do 6 oceniam na 4+, 5- jak na ten rocznik. Felgi 17" piaskowane i lakierowane proszkowo. Felgi 16" oryginalne Toyoty na zimówkach.
Wymienione:
- tarcze,
- klocki
- filtry paliwa i oleju
- olej
- nowe świece irydowe
- Sprężyny H&R
- filtr K&N
- amortyzatory KYB
- reszta w opisie wyżej
Plany na przyszłość dość skromne bez szaleństw lubię klasyki
- odświeżenie tapicerki (czyszczenie, pranie) - zrobione
- piaskowanie felg zimowych - zrobione
- nowe amortyzatory - wymienione na KYB przód + tył
- wyciszenie drzwi i tyłu - zrobiony tył
- montaż wskaźników temperatury i ciśnienia oleju - zrobione
- wiosna - czyszczenie pieca i osprzętu, części metalowe gumowe i plastiki - zrobione
Pozdrawiam
Hube
Ostatnio zmieniony 17-02-24, 17:21 przez hube, łącznie zmieniany 51 razy.
- hube
- Klubowicz
Zimówki będę już robił na srebro w następnym tygodniu. Co do lamp tak lewa jest bardziej zmatowiona prawa jeszcze ujdzie ale to też w planie. Wosk już położony w środku wymyty jeszcze tylko w weekend przejadę tapicerkę (tzn. moja piękniejsza połowa chce się tym zająć i zobaczymy jak wyjdzie. Nie jest szczególnie zabrudzona ale ja z kolei jestem dość "pedantyczny" więc muszę to zrobić
Hube
P.S. Postaram się wklejać posty jak tylko coś nowego ogarnę w Celinie
Hube
P.S. Postaram się wklejać posty jak tylko coś nowego ogarnę w Celinie
Ostatnio zmieniony 03-03-21, 09:36 przez hube, łącznie zmieniany 1 raz.
- hube
- Klubowicz
Dojechały amory KYB przód i tył i rozpórka. Plan wymiany - marzec. Nie wiem czy zdążę umyć silnik przed zlotem najwyżej stanę gdzieś z boku żeby nie psuć wizerunku innych "Celik"
KYB na pokładzie. Rozpórka niestety potrzebuje modyfikacji bo zahacza o klemę i to w dodatku "+".
Maty na wyciszenie bagażnika zakupione więc czekam na ciepły weekend
KYB na pokładzie. Rozpórka niestety potrzebuje modyfikacji bo zahacza o klemę i to w dodatku "+".
Maty na wyciszenie bagażnika zakupione więc czekam na ciepły weekend
Ostatnio zmieniony 22-03-17, 17:17 przez hube, łącznie zmieniany 2 razy.
- hube
- Klubowicz
To jest mocowanie plastików lewego i prawego. Nie bocznych tylko tych które leżą.
Car Audio przy okazji ale dopiero na lato planuję zakup. Jeśli chodzi o ori to muszę przyznać że gra naprawdę nieźle ale brakuje mi Navi i szczególnie odbierania rozmów przez bluetooth. Co do samego wygłuszenia to na dłuższe trasy będzie w sam raz (mam nadzieję zakupiłem autko z wydechem Jama nie byłem na początku przyzwyczajony ale muszę przyznać że fajnie mruczy. Nie wyje tak jak nie które ale mruczy he he
hube
Car Audio przy okazji ale dopiero na lato planuję zakup. Jeśli chodzi o ori to muszę przyznać że gra naprawdę nieźle ale brakuje mi Navi i szczególnie odbierania rozmów przez bluetooth. Co do samego wygłuszenia to na dłuższe trasy będzie w sam raz (mam nadzieję zakupiłem autko z wydechem Jama nie byłem na początku przyzwyczajony ale muszę przyznać że fajnie mruczy. Nie wyje tak jak nie które ale mruczy he he
hube
セリカ TS - 2000
--------------------
"...Nie jestem wszyscy, nie mam na imię każdy, nie muszę robić tego co inni..."
--------------------
-
- Nowy użytkownik
- hube
- Klubowicz
Mata 2,5mm i pianka 6mm. Jutro pstryknę fotkę. I przetestuję. Myślę, że przy normalnym wydechu efekt byłby nawet jeszcze lepszy. Zobaczymy.
hube
Tak wygląda z drugą warstwą:
Co do samego efektu to różnica jest odczuwalna. Nawet moja piękna, która sporo pomagała mówi, że dźwięk jest wygłuszony. Nie wiem jaki efekt byłby przy standardowym wydechu ale ja jestem zadowolony. Dudnienia nie słychać, pozostało już tylko delikatne mruczenie a to akurat lubię...muzyka dla moich uszu
hube
hube
Tak wygląda z drugą warstwą:
Co do samego efektu to różnica jest odczuwalna. Nawet moja piękna, która sporo pomagała mówi, że dźwięk jest wygłuszony. Nie wiem jaki efekt byłby przy standardowym wydechu ale ja jestem zadowolony. Dudnienia nie słychać, pozostało już tylko delikatne mruczenie a to akurat lubię...muzyka dla moich uszu
hube
- hube
- Klubowicz
Re: Blue TS
Tak z nudów trochę zdjęć wrzucę:
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------
- greos39
- Klubowicz
Byś wrzucił jakieś fotki z toru kurde
Panie, a co to tam przy radiu ja widzę?
Panie, a co to tam przy radiu ja widzę?
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '04 - childhood dream project car
⇨ Toyota Corolla E3 3K-H '79 - classic project car
⇨ Lexus IS200 SC XE10 1G-FE '04 - dream daily
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '02 - sold
⇨ Lexus GS300 S19 3GR-FSE '06 - sold
⇨ Toyota Corolla E3 3K-H '79 - classic project car
⇨ Lexus IS200 SC XE10 1G-FE '04 - dream daily
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '02 - sold
⇨ Lexus GS300 S19 3GR-FSE '06 - sold
- hube
- Klubowicz
Dużo tego nie mam ale wrzucę resztę w wątek o zlocie
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------
- hube
- Klubowicz
Aby forum nadal żyło jak to Glodny1982 powiedział wrzucę swoje 5 groszy.
W lipcu byłem zapisany na JDM Track w Łodzi (z ekipa z Trójmiasta - pozdrawiam) byłem ro temu i bardzo mi się podobało więc i tym razem chciałem pojeździć.
No i w czerwcu odbierałem córkę z chłopakiem z wycieczki i wracając z Łodzi o 1.00 zjechałam sobie z lewego pasa na środkowy i nagle reflektor oświetlił mi stojącą po środku drogi sarnę efekt na zdjęciach poniżej. Na szczęście zdążyłem pewnie odruchowo odbić w lewo i może dzięki temu że Celica ma taki a nie inny profil maski, sarnę musiało podbić i nie wpadła na lub co gorsza nie wpadła przez przednią szybę do środka.
Niestety na track day nie zdążyłem poskładać auta i nici z wyjazdu.
Błotnik kupiony pomalowany i założony. Lampę udało mi się trafić używkę w dość dobrej cenie i nie popękaną więc jest OK.
Maska niestety jest trochę wgniecona i ryśnięta ale na razie ze względu na brak funduszy zostawiam tak jak jest.
Układ kierowniczy, napędowy i zawieszenie nie ucierpiały w ogóle tylko zbiorniczek płynu został wyrwany z zaczepów ale to była pestka do ogarnięcia.
Celinka nie jest pokazowa ani wystawowa tylko jeździ non stop zima nie zima, deszcz, śnieg, grad, tor, zlot., urlop długi weekend krótki weekend, praca sklep itd...i tak ma być codziennie nawet po zakupy ma dawać frajdę i zadowolenie z jazdy a nie stać w garażu i pachnieć .
Dwa tygodnie temu przyszedł czas na wymianę oleju w skrzyni. Był wymieniany co prawda 2 lata temu ale trochę na torach się wyjeździła wiec mówię damy świeży olej. Zlałem stary wlałem nowy zakręciłem śrubę patrzę a tu kapie. Mówię hm..może podkładka się wyrobiła. Odkręcam faktycznie podkładka aż wkręcona prawie w kołnierz śruby. Zakręciłem z nową podkładką ... kapie ! Odkręciłem patrzę coś z tym gwintem na śrubie nie tak dałem więc nową śrubę zakręciła się prawidłowo...kapie. No więc zlanie oleju lampa oględziny a tam taki widok:
No i po krótkim na myślę wiedząc, że nie da rady tego zaspawać a potem na nowo nagwintować a kupić używkę skrzynię tylko po to aby wymienić korpus nie jest zbyt dobrym pomysłem padło na "autoweld" zalane na drugi dzień dokręcone z odpowiednią siłą, w weekend wycieczka w góry zrobione prawie 600 km przy różnych prędkościach i brak wycieku.
I to było na tyle. Jeszcze w tym roku przynajmniej raz chciałbym odwiedzić tor. No chyba że CCP zrobi zlot jesienny. Przydałby się bo pogody są fajne.
W lipcu byłem zapisany na JDM Track w Łodzi (z ekipa z Trójmiasta - pozdrawiam) byłem ro temu i bardzo mi się podobało więc i tym razem chciałem pojeździć.
No i w czerwcu odbierałem córkę z chłopakiem z wycieczki i wracając z Łodzi o 1.00 zjechałam sobie z lewego pasa na środkowy i nagle reflektor oświetlił mi stojącą po środku drogi sarnę efekt na zdjęciach poniżej. Na szczęście zdążyłem pewnie odruchowo odbić w lewo i może dzięki temu że Celica ma taki a nie inny profil maski, sarnę musiało podbić i nie wpadła na lub co gorsza nie wpadła przez przednią szybę do środka.
Niestety na track day nie zdążyłem poskładać auta i nici z wyjazdu.
Błotnik kupiony pomalowany i założony. Lampę udało mi się trafić używkę w dość dobrej cenie i nie popękaną więc jest OK.
Maska niestety jest trochę wgniecona i ryśnięta ale na razie ze względu na brak funduszy zostawiam tak jak jest.
Układ kierowniczy, napędowy i zawieszenie nie ucierpiały w ogóle tylko zbiorniczek płynu został wyrwany z zaczepów ale to była pestka do ogarnięcia.
Celinka nie jest pokazowa ani wystawowa tylko jeździ non stop zima nie zima, deszcz, śnieg, grad, tor, zlot., urlop długi weekend krótki weekend, praca sklep itd...i tak ma być codziennie nawet po zakupy ma dawać frajdę i zadowolenie z jazdy a nie stać w garażu i pachnieć .
Dwa tygodnie temu przyszedł czas na wymianę oleju w skrzyni. Był wymieniany co prawda 2 lata temu ale trochę na torach się wyjeździła wiec mówię damy świeży olej. Zlałem stary wlałem nowy zakręciłem śrubę patrzę a tu kapie. Mówię hm..może podkładka się wyrobiła. Odkręcam faktycznie podkładka aż wkręcona prawie w kołnierz śruby. Zakręciłem z nową podkładką ... kapie ! Odkręciłem patrzę coś z tym gwintem na śrubie nie tak dałem więc nową śrubę zakręciła się prawidłowo...kapie. No więc zlanie oleju lampa oględziny a tam taki widok:
No i po krótkim na myślę wiedząc, że nie da rady tego zaspawać a potem na nowo nagwintować a kupić używkę skrzynię tylko po to aby wymienić korpus nie jest zbyt dobrym pomysłem padło na "autoweld" zalane na drugi dzień dokręcone z odpowiednią siłą, w weekend wycieczka w góry zrobione prawie 600 km przy różnych prędkościach i brak wycieku.
I to było na tyle. Jeszcze w tym roku przynajmniej raz chciałbym odwiedzić tor. No chyba że CCP zrobi zlot jesienny. Przydałby się bo pogody są fajne.
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------
- Glodny1992
- Użytkownik
Zwierzyna to zawsze przykra sprawa niby masz oc, nie zawiniłeś a i tak koszty idą na ciebie, czasami pomagają długie światła widać odbicie oczu ale mi co najbardziej ratuje tyłek w celice to jej głos w nocy zazwyczaj wyjeżdżam pojeździć szybciej więc przy obrotach słychać już z daleka i się płoszą dużo wcześniej,
A jadąc cichym autem już nieraz napatoczyły mi się obok auta szczęście takie że nigdy nie wleciały na auto.
Co do skrzyni też sprawa średnia bo zazwyczaj kupujesz kota w worku jeśli chodzi o używke.
gdzie dopadłeś szpere i za ile ?
A jadąc cichym autem już nieraz napatoczyły mi się obok auta szczęście takie że nigdy nie wleciały na auto.
Co do skrzyni też sprawa średnia bo zazwyczaj kupujesz kota w worku jeśli chodzi o używke.
gdzie dopadłeś szpere i za ile ?
- hube
- Klubowicz
Moja cicha tez nie jest. To jest niestety łut szczęścia. Wiele razy widziałem jak wbiegały dziki i sarny może gdyby ta tez wbiegała to bym widział ruch i zareagował a ona sobie stał po prostu. Było jak było najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.
Szperę ma już jakiś czas kupiona na ebay UK jeszcze przed pandemią z dostawa zmieściłem się w 1500 PLN
Szperę ma już jakiś czas kupiona na ebay UK jeszcze przed pandemią z dostawa zmieściłem się w 1500 PLN
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------