Red glossy TS by Klexmix

Roczniki 2000-2005

Moderator: Moderatorzy Projektow

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 23-06-19, 21:47

anticorr pisze:Noo gratki ze sam ustawiłeś luzy, jaka metode pomiaru wybrałeś? Celicowa, Lotusowa czy corollowa? Te shimsy dalej po 30zl za sztukę w aso?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Niestety, nie ja luzy ustawiałem, zleciłem to. Opis ustawienia brałem z monkeywrench czyli Lotus, a serwisówke mialem od rolki TS, jak to zostało zrobione nie powiem Ci Panie bo nie pytałem o to mechanika, zaworki sie wyciszyły, chodzą super, lekko cykają tylko ale tak ma byc.

HdS1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 21-10-17, 16:36
Lokalizacja: DE-Stralsund/Bydgoszcz

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: HdS1989 » 23-06-19, 21:50

Ja dałem chyba 197zł za 8 szt.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 23-06-19, 21:56

Podkładki 15 szt 390 zl w aso po rabacie. Jednej nie mieli wiec ta jedna została stara.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 29-06-19, 16:16

Koło zmiennych faz napierdala na gorącym tak samo jak napierdalało, jest NOWE, ma miesiąc niecały, słyszałem je już w dniu odebrania auta, po nalocie 50 km, tylko bardzo cichutko.
Nie mam już siły na to gówno, nie wiem gdzie szukać przyczyny, może olej do tego szitu nie dochodzi... nie mam pojęcia. Grzechocze jak poje*ane.

HdS1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 21-10-17, 16:36
Lokalizacja: DE-Stralsund/Bydgoszcz

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: HdS1989 » 29-06-19, 18:15

Nie było założone w pozycji „zablokowanej”?

Awatar użytkownika
hube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 09-10-16, 07:33
Lokalizacja: prawie centrum

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: hube » 29-06-19, 22:16

Może nie doczytałem ale czy łańcuch zmieniałeś i czy był z ASO ? a Jaki olej lejesz ?
hube

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 30-06-19, 12:07

HdS1989 pisze:Nie było założone w pozycji „zablokowanej”?

Nie wiem jak było założone, nie byłem przy tym.

hube pisze:Może nie doczytałem ale czy łańcuch zmieniałeś i czy był z ASO ? a Jaki olej lejesz ?
hube

Cały rozrząd jest z ASO, wszystkie elementy są nowe. Silniczek chodzi jak zegarek, jednak w momencie wchodzenia w lift jest tak jak było przed wymianą, drastyczne zgłoszenie pracy i słabszy kop. (wrrrrWRRRRR) - tak obrazując :) Po rozgrzaniu się silnika grzechocze pod pokrywą w miejscu koła VVTi, części mają niecały miesiąc od założenia, na początku było leeeedwo słychać, teraz już coraz głośniej. Przed wymianą rozrządu koło zaczynało już świrgolić przy niezbyt mocno nagrzanym silniku, teraz dużo później, ale myślę że dojdzie do tego co było wcześniej.
Bardzo często chodzi wentylator, nawet jak jest 15 stopni na zewnątrz, tak jak mówiłem wcześniej bede robił termostat i czujnik temp. cieczy.
Olej to MIllers 5w40 CFS NT+
Ostatnio zmieniony 30-06-19, 12:11 przez klexmix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 30-06-19, 12:10

. prosze usunać post zdublowany
Ostatnio zmieniony 30-06-19, 12:11 przez klexmix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 30-06-19, 12:10

prosze usunac post zdublowany.

Awatar użytkownika
hube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 09-10-16, 07:33
Lokalizacja: prawie centrum

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: hube » 30-06-19, 17:20

Różnie może być. Może źle założone koło VVTI (wymianę robiłeś w ASO ? jeśli tak to jedź z reklamacją). A może to nie wina koła ? Może " brzęczy coś innego " ?
hube

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 30-06-19, 18:57

Robota nie była wykonywana w aso. Koło vvti ma takie wyfrezowanie i taki cycek prowadzący, chyba nie idzie go źle założyć.

Awatar użytkownika
hube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 581
Rejestracja: 09-10-16, 07:33
Lokalizacja: prawie centrum

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: hube » 30-06-19, 19:23

Ja miałem trochę inny problem. mi koło zgrzytało przy odpaleniu na zimno szczególnie w zimie. Gdy auto było rozgrzane był spokój. Nie wiem kto jaki olej lał przed kupnem ja zmieniłem na fabryczny. W każdym razie kupiłem i wymieniłem w ASO ale u ciebie problem występuje na ciepłym silniku więc pewnie to coś innego.
Tak jak pisałem może to nie koło.
hube

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 30-06-19, 21:01

hube pisze:Ja miałem trochę inny problem. mi koło zgrzytało przy odpaleniu na zimno szczególnie w zimie. Gdy auto było rozgrzane był spokój. Nie wiem kto jaki olej lał przed kupnem ja zmieniłem na fabryczny. W każdym razie kupiłem i wymieniłem w ASO ale u ciebie problem występuje na ciepłym silniku więc pewnie to coś innego.
Tak jak pisałem może to nie koło.
hube

No w tym momencie jedno wielkie CHGW mi sie na usta ciśnie, ale będziemy grzebać dalej, poddawać się nie zamierzam, teraz musze nazbierać troszkę złotówek i kombinujemy dalej, muszę wiedzieć dokładnie co to bo jak kupie kolejne koło i kolejne sie spierdoli to juz mi ręce opadną, możliwe jest ze to od nadmiernej temperatury sie rozjechało?
Dam dam filmik niedługo jak to wygląda.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 03-07-19, 15:45


Oto obiecany filmik, czy myślicie że to jednak nie jest koło VVTi tylko zawór OCV? Kurde sprawdzany był w 2018 i nic mu nie było, a klikało nadal i wtedy. Jakaś podmianka na używke da jakiś obraz myślę, jednak dźwięki i tak daje wam do diagnozy.

Na zewnątrz jakieś 19-20 stopni, całkiem spory wiatr, auto stało ze 3 minuty przed garażem łącznie z nagraniem filmiku, jak słychać na końcu załączył się wentylator. Przyjechałem tylko z roboty jakieś 7,5 km.
Ostatnio zmieniony 03-07-19, 22:19 przez klexmix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
QubaKpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 13-07-12, 10:42
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: QubaKpl » 03-07-19, 16:16

Mam to samo tylko na jałowych obrotach, wymieniane były już lift boltsy, kompletny rozrząd bez koła vvt i nadal jest to samo. Teraz mają wymieniać mi amorek od napinacza paska klinowego może to on jest przyczyną... też mnie to wqqq

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 03-07-19, 16:18

Nie to nie to, też mam to zrobione. No tu też przecież jest na jałowych, a na jakich niby...
Kompletny rozrząd z kołem VVTi też mam zmieniony, całkiem możliwe że to zawór OCV jest pizgnięty.
Już poprzedni właściciel twojej sztuki mówił mi że mu sie takie coś dzieje.

Awatar użytkownika
QubaKpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 13-07-12, 10:42
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: QubaKpl » 03-07-19, 16:23

No to ładne jaja w takim razie zamówie ten zawór ocv....

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 03-07-19, 16:24

QubaKpl pisze:No to ładne jaja w takim razie zamówie ten zawór ocv....

Nic nie zamawiaj, skąd wiesz że to to, to tylko moje domysły, pewności nie mam żadnej na razie...

Awatar użytkownika
QubaKpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 13-07-12, 10:42
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kontakt:

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: QubaKpl » 03-07-19, 16:57

Maja mi go wyciągnąć i sprawdzić, jak wymienie dam znać czy przestało się tłuc.

Awatar użytkownika
klexmix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 715
Rejestracja: 05-12-15, 20:18
Lokalizacja: CIN/CZN

Re: Red glossy TS by Klexmix

Postautor: klexmix » 03-07-19, 17:04

Nie ma takiej możliwości żeby siłowniczek tak napieprzał, podmieniałem na nowy, podmieniałem na ten z 1zz, bez zmian, wyserwisowałem na koniec końców swój, odblokowałem zastane tulejki, przesmarowałem całość, zmieniłem pasek, jest git. To nie to wydaje taki dźwięk. Napinacz łańcucha rozrządu też wymieniłem zaraz po wymianie siłowniczka, to też nie to.