Thunder cloud TS
-
- Klubowicz
Re: Thunder cloud TS
Ogólnie lakier w większości jest w dobrym stanie, chociaż jest po gradobiciu, więc na dachu mam wgniotki, na masce jest wgniotka jak ktoś czegos zapomniał wyjąć w okolicy mocowania amortyzatora, lakier ma kilka drobnych odprysków, na szybie to samo, poza wgniotkami to z około 1m nie widać wad. Najbardziej kłuje w oko odchodzący klar obok wlotu na zderzaku.
Co do rdzy to jest kilka drobnych ognisk, od spodu czysto, mimo że progi zgnite, na wózkach jest trochę rdzy ale nie są nigdzie przegnite.
Kolejna robota to pewnie będzie wymiana progów, wyszczyszczenie wózków + tuleje poli przy okazji.
Kolor z jednej strony lubię, z drugiej strony prawdopodobnie zmienię na coś nietypowego jak skompletuje parę dodatków.
Co do rdzy to jest kilka drobnych ognisk, od spodu czysto, mimo że progi zgnite, na wózkach jest trochę rdzy ale nie są nigdzie przegnite.
Kolejna robota to pewnie będzie wymiana progów, wyszczyszczenie wózków + tuleje poli przy okazji.
Kolor z jednej strony lubię, z drugiej strony prawdopodobnie zmienię na coś nietypowego jak skompletuje parę dodatków.
-
- Klubowicz
Zdjęcia naprawione, wszystko powinno być znowu widoczne
-
- Klubowicz
Z planów to jeszcze mam leżeć świeży płyn hamulcowy motul RBF700, ale zmienię dopiero jak kupię przewody w oplocie (w tym do sprzęgła) no i same zaciski będzie trzeba dobrze wyczyścić i pomalować.
-
- Klubowicz
hube pisze:Gratuluję kawał dobrej roboty ! Mam nadzieję, że do zobaczenia na jakimś zlocie szczególnie na zlocie CCP
Ze zlotami chwilowo jest taki problem, że w weekendy studia kolidują (że też mi się zachciało magistra) nawet osaka wypada idealnie w ostatnie dni sesji i wszystko zależy jakie terminy się uda ustalić z wykładowcami, ale to jeszcze 1.5 roku i będzie co oblać
-
- Klubowicz
Znalazłem chwilę czasu na jakieś drobne poprawki.
Naprawiłem luźną tulejkę górnej osłony termicznej kolektora wydechowego (podkładka amortyzująca się rozpadła).
Wydrukowałem sobie sztywne tulejki pod kosz dźwigni zmiany biegów
Naprawiłem też w końcu tragiczne luty któregoś z poprzedników przy przeróbce zegarów, zdjęcia po poprawce niestety nie mam, to co było to jakaś totalna porażka
Jak już miałem rozebrany licznik, to na cyferblacie trochę taśmy od tyłu wylądowało, w miejscach gdzie prześwitywało światło
Po złożeniu sprawdziłem oczywiście wyskalowanie, obrotomierz pokazuje prawidłowo, w granicach może 100rpm, prędkościomierz przy 100 na GPS pokazuje 101 po OBD i poniżej ok. 105 na liczniku z oponami 205/50r16
Zabrałem się też za wymianę filtra paliwa, w baku czyściutko, praktycznie zero brudu, czego nie można powiedzieć o miejscu pod tylnim siedzeniem
Postanowiłem trochę to wyczyścić i przy okazji wytargać resztki starej instalacji audio
Żeby wyciągnąć wszystko trzeba się było dostać też do przodu i wtedy się okazało, że pod siedzeniem pasażera jest jeszcze kilka wtyczek, które należą do jakieś innej wiązki, podejrzewam że ktoś włożył kiedyś radio z innej toyoty razem z wiązką. Przewody z pod siedzenia szły aż pod same radio, a jeden z przewodów szedł do anteny GPS z symbolem toyoty (poszukam jeszcze dokładnie w jakim modelu ta antena była)
Po sprzątaniu zostało mi kilka przewodów
Z takich prac porządkowych to jeszcze muszę zrobić coś z brakującym czujnikiem poziomowania ksenonów, kupiłem sam czujnik i ramię z cięgnem z innej toyoty, dorobię samo mocowanie i jeszcze będę musiał nową wtyczkę założyć, bo ktoś starą obciął, wlutował rezystory i zamknął całość w plastikowej obudowie przypiętej do wahacza na trytytkach.
Zamówiłem sobie też shortshiter, który będę lekko przerabiał, bo nie chcę aż tak krótkiego zakresu ruchu.
No i oczywiście kupiłem sporo plastikowych spinek, żeby uzupełnić to co brakuje i zmniejszyć ilość luźnych elementów.
Naprawiłem luźną tulejkę górnej osłony termicznej kolektora wydechowego (podkładka amortyzująca się rozpadła).
Wydrukowałem sobie sztywne tulejki pod kosz dźwigni zmiany biegów
Naprawiłem też w końcu tragiczne luty któregoś z poprzedników przy przeróbce zegarów, zdjęcia po poprawce niestety nie mam, to co było to jakaś totalna porażka
Jak już miałem rozebrany licznik, to na cyferblacie trochę taśmy od tyłu wylądowało, w miejscach gdzie prześwitywało światło
Po złożeniu sprawdziłem oczywiście wyskalowanie, obrotomierz pokazuje prawidłowo, w granicach może 100rpm, prędkościomierz przy 100 na GPS pokazuje 101 po OBD i poniżej ok. 105 na liczniku z oponami 205/50r16
Zabrałem się też za wymianę filtra paliwa, w baku czyściutko, praktycznie zero brudu, czego nie można powiedzieć o miejscu pod tylnim siedzeniem
Postanowiłem trochę to wyczyścić i przy okazji wytargać resztki starej instalacji audio
Żeby wyciągnąć wszystko trzeba się było dostać też do przodu i wtedy się okazało, że pod siedzeniem pasażera jest jeszcze kilka wtyczek, które należą do jakieś innej wiązki, podejrzewam że ktoś włożył kiedyś radio z innej toyoty razem z wiązką. Przewody z pod siedzenia szły aż pod same radio, a jeden z przewodów szedł do anteny GPS z symbolem toyoty (poszukam jeszcze dokładnie w jakim modelu ta antena była)
Po sprzątaniu zostało mi kilka przewodów
Z takich prac porządkowych to jeszcze muszę zrobić coś z brakującym czujnikiem poziomowania ksenonów, kupiłem sam czujnik i ramię z cięgnem z innej toyoty, dorobię samo mocowanie i jeszcze będę musiał nową wtyczkę założyć, bo ktoś starą obciął, wlutował rezystory i zamknął całość w plastikowej obudowie przypiętej do wahacza na trytytkach.
Zamówiłem sobie też shortshiter, który będę lekko przerabiał, bo nie chcę aż tak krótkiego zakresu ruchu.
No i oczywiście kupiłem sporo plastikowych spinek, żeby uzupełnić to co brakuje i zmniejszyć ilość luźnych elementów.
- hube
- Klubowicz
Zgodzę się z tym poprawianiem po rzeźbiarzach. Dramat !
Jak odpalisz zegary to puść fotkę jak to wygląda
Jak odpalisz zegary to puść fotkę jak to wygląda
セリカ TS - 2000
--------------------
"...Nie jestem wszyscy, nie mam na imię każdy, nie muszę robić tego co inni..."
--------------------
-
- Klubowicz
Szczerze mówiąc to nic szczególnego, chociaż wzór na cyferblacie mi podchodzi bardziej niż OEM, ciekawsze są wskaźniki na słupku (wszystkie niebieskie, ciśnienie oleju miga na czerwono bo silnik zgaszony )
Muszę kiedyś jeszcze dołożyć podświetlenie wskazówek na czerwono, żeby pasowało do wskaźników na słupku, a wskaźniki na słupku delikatnie przyciemnić, bo trochę za jasne w nocy.
Jak znajdę kiedyś czas to wezmę lustrzankę i porobię parę lepszych zdjęć
Muszę kiedyś jeszcze dołożyć podświetlenie wskazówek na czerwono, żeby pasowało do wskaźników na słupku, a wskaźniki na słupku delikatnie przyciemnić, bo trochę za jasne w nocy.
Jak znajdę kiedyś czas to wezmę lustrzankę i porobię parę lepszych zdjęć
- hube
- Klubowicz
No, ciekawie to wyglada
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------
-
- Klubowicz
Póki co prawie wszystko spisuje się ładnie. Prawie.
Tłumik, który był już przez kogoś przerabiany, ma większą średnicę wlotu niż rura przed nim, stara obejma (w miejscu gdzie fabrycznie o ile dobrze kojarzę jest flansza) zardzewiała, spadała co około 300km i miałem niespodziewaną zmienną głośność wydechu na tą chwile założyłem nową, długą obejmę.
Plan zmiany tłumika był wcześniej, powoli czas na realizacje, narazie dorabiam nowy tłumik końcowy + nowe końcówki, całość w nierdzewce, tłumik będzie miał przepustnice, która pominie jakieś 80% tłumika, przy zamkniętej będzie przepływ przez 2 odcinki rury perforowanej oraz komore, przy otwartej przepustnicy pójdzie przez krótki odcinek rury perforowanej, postaram się to jakoś udokumentować.
Na przyszłość będzie też zmieniona rura od kolektora do tłumika, też w nierdzewce z nowym wkładem kata (bo mój dawno się skończył, a że to jednak daily to niech te emisje się zgadzają) i nowy tłumik środkowy.
Inny problem który się pojawił to pewnego razu podczas powrotu do domu nagle zaczął wypadać 6 bieg, dotoczyłem się jakoś do domu z racji że byłem bardzo blisko, po sprawdzeniu cięgien, dźwigni itd. uznałem że prawdopodobnie spadło zabezpieczenie na jednym z wałków, dobrze że w celinie da się dojść do 5 i 6 biegu bez wyjmowania skrzyni.
W skrócie, podnosimy i podstawiamy auto na podporach, zdejmujemy przednie lewe koło i osłony pod skrzynią, odkręcamy śrubę wieszaka która jest nad skrzynią (najlepiej podeprzeć skrzynie żabą, żeby tą srubę wyjąć) i możemy spuścić olej ze skrzyni i odkręcić pokrywę 5 i 6 biegu, całość da się zrobić bez otwierania maski.
Jak się okazało, stało się jak przypuszczałem, jedna z krawędzi zabezpieczenia była delikatnie zaokrąglona, wszystko zostało skorygowane i poskładane i teraz się trzyma.
Parę dni po tym dotarły do mnie paczki z shortshifterem i gałką zmiany biegów, może i kiczowatą, ale co tam, ważne to mieć wyj****e czasami a długość mi odpowiada bo powoduje że rzut jest pomiędzy tym co fabrycznie a co daje shortshifter.
Dorwałem też w między czasie brakujący plastik z pod maski (ten mały z przodu), nawet nie wiedziałem że takie coś tam kiedyś było.
No i pokompletowałem brakujące spinki (pod maską, w bagażniku itd).
Plany są, roboty jeszcze więcej, jedynie kasy zawsze mało, ale powoli trzeba coś robić.
Tłumik, który był już przez kogoś przerabiany, ma większą średnicę wlotu niż rura przed nim, stara obejma (w miejscu gdzie fabrycznie o ile dobrze kojarzę jest flansza) zardzewiała, spadała co około 300km i miałem niespodziewaną zmienną głośność wydechu na tą chwile założyłem nową, długą obejmę.
Plan zmiany tłumika był wcześniej, powoli czas na realizacje, narazie dorabiam nowy tłumik końcowy + nowe końcówki, całość w nierdzewce, tłumik będzie miał przepustnice, która pominie jakieś 80% tłumika, przy zamkniętej będzie przepływ przez 2 odcinki rury perforowanej oraz komore, przy otwartej przepustnicy pójdzie przez krótki odcinek rury perforowanej, postaram się to jakoś udokumentować.
Na przyszłość będzie też zmieniona rura od kolektora do tłumika, też w nierdzewce z nowym wkładem kata (bo mój dawno się skończył, a że to jednak daily to niech te emisje się zgadzają) i nowy tłumik środkowy.
Inny problem który się pojawił to pewnego razu podczas powrotu do domu nagle zaczął wypadać 6 bieg, dotoczyłem się jakoś do domu z racji że byłem bardzo blisko, po sprawdzeniu cięgien, dźwigni itd. uznałem że prawdopodobnie spadło zabezpieczenie na jednym z wałków, dobrze że w celinie da się dojść do 5 i 6 biegu bez wyjmowania skrzyni.
W skrócie, podnosimy i podstawiamy auto na podporach, zdejmujemy przednie lewe koło i osłony pod skrzynią, odkręcamy śrubę wieszaka która jest nad skrzynią (najlepiej podeprzeć skrzynie żabą, żeby tą srubę wyjąć) i możemy spuścić olej ze skrzyni i odkręcić pokrywę 5 i 6 biegu, całość da się zrobić bez otwierania maski.
Jak się okazało, stało się jak przypuszczałem, jedna z krawędzi zabezpieczenia była delikatnie zaokrąglona, wszystko zostało skorygowane i poskładane i teraz się trzyma.
Parę dni po tym dotarły do mnie paczki z shortshifterem i gałką zmiany biegów, może i kiczowatą, ale co tam, ważne to mieć wyj****e czasami a długość mi odpowiada bo powoduje że rzut jest pomiędzy tym co fabrycznie a co daje shortshifter.
Dorwałem też w między czasie brakujący plastik z pod maski (ten mały z przodu), nawet nie wiedziałem że takie coś tam kiedyś było.
No i pokompletowałem brakujące spinki (pod maską, w bagażniku itd).
Plany są, roboty jeszcze więcej, jedynie kasy zawsze mało, ale powoli trzeba coś robić.
-
- Klubowicz
Z racji, że zbliża się Osaka, postanowiłem wziąć udział w tym roku i musiałem na szybko zrobić jakieś zdjęcia do zgłoszenia.
Jak widać, fotografem nie jestem
W międzyczasie przyszła paczka z kilkoma kosmetykami z ADBL
No i pierwsze elementy do budowy nowego tłumika
Jak widać, fotografem nie jestem
W międzyczasie przyszła paczka z kilkoma kosmetykami z ADBL
No i pierwsze elementy do budowy nowego tłumika
-
- Klubowicz
Za niedługo spawacz będzie miał w końcu czas by popracować nad nowym tłumikiem, więc w między czasie zabrałem się za przygotowanie bloku chłodzącego do spawania V-bandów
Tu tylko jedna strona zrobiona, z drugiej strony będzie na drugą połówkę V-banda, powinno to ułatwić zespawanie bez pokrzywienia (no i nic nie kosztowało, bo kawałek materiału sobie leżał)
Tu tylko jedna strona zrobiona, z drugiej strony będzie na drugą połówkę V-banda, powinno to ułatwić zespawanie bez pokrzywienia (no i nic nie kosztowało, bo kawałek materiału sobie leżał)
-
- Klubowicz
Spawarka w końcu poszła w ruch
Trochę pracy jeszcze z tym będzie, ale coś z tego zaczyna wychodzić.
Ostatecznie będzie delikatnie inaczej niż planowałem, bo na otwartym bypassie całość tłumika zostanie pominięta
Trochę pracy jeszcze z tym będzie, ale coś z tego zaczyna wychodzić.
Ostatecznie będzie delikatnie inaczej niż planowałem, bo na otwartym bypassie całość tłumika zostanie pominięta
-
- Klubowicz
Udało się w końcu zamknąć tłumik, przyszły końcówki z RM motors i elektronika do sterowania zaworem
W piątek już będę wszystko montował
W piątek już będę wszystko montował
- hube
- Klubowicz
Ładnie to wygląda !
セリカ TS - 2000
--------------------
--------------------
-
- Klubowicz
Jak będzie brzmiało to się jeszcze okaże, ale powinno być spoko, mam teraz 60mm, w środku rura perforowana obłożona wełną mineralną, nowy to 2.5 cala, jakieś 70cm rury perforowanej obłożonej luźnym wypełnieniem szklanym i po środku tego jeszcze komora o objętości około 2.2L z małą przegrodą z perforowanej blachy ( z 3 stron przegrody jest spory prześwit, więc nigdzie nie zmniejszam przekroju).
Bypass oczywiście omija cały tłumik, a na zamkniętym powinno to być sensownie ciche, na rurze perforowanej powinno wytłumić dosyć mocno wysokie tony, komora trochę stłumi środek.
Chwilowo przed tłumikiem będzie poprostu wsuwana redukcja, ale docelowo od flanszy za kolektorem całość w nierdzewce będzie (nawet kata sprawnego założę )
Jeszcze zaraz założę kamerkę z tyłu i nagram jak aktualnie brzmi i po zmontowaniu nowego tłumika zrobię sobie porównanie
Bypass oczywiście omija cały tłumik, a na zamkniętym powinno to być sensownie ciche, na rurze perforowanej powinno wytłumić dosyć mocno wysokie tony, komora trochę stłumi środek.
Chwilowo przed tłumikiem będzie poprostu wsuwana redukcja, ale docelowo od flanszy za kolektorem całość w nierdzewce będzie (nawet kata sprawnego założę )
Jeszcze zaraz założę kamerkę z tyłu i nagram jak aktualnie brzmi i po zmontowaniu nowego tłumika zrobię sobie porównanie
- greos39
- Klubowicz
hube pisze:No, ciekawie to wyglada
Ja powiem że wręcz znajomo
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '04 - childhood dream project car
⇨ Lexus IS200 SC XE10 1G-FE '04 - childhood dream daily
⇨ Toyota Corolla E3 3K-H '79 - sold
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '02 - sold
⇨ Lexus GS300 S19 3GR-FSE '06 - sold
⇨ Lexus IS200 SC XE10 1G-FE '04 - childhood dream daily
⇨ Toyota Corolla E3 3K-H '79 - sold
⇨ Toyota Celica T23 2ZZ-GE '02 - sold
⇨ Lexus GS300 S19 3GR-FSE '06 - sold
-
- Klubowicz
No i w końcu nagrałem jak nowy tłumik brzmi, przynajmniej na otwartym bypassie,
https://www.youtube.com/watch?v=-pmQcAoeCXc
Spasowanie całości na tą chwilę jest kiepskie, ale to raczej po Osace dopiero poprawię
https://www.youtube.com/watch?v=-pmQcAoeCXc
Spasowanie całości na tą chwilę jest kiepskie, ale to raczej po Osace dopiero poprawię
- Glodny1992
- Użytkownik
Ładnie chodzi, uwielbiam wysokie tony jakiś tam bas to raczej pod europejską motoryzacje tu ma być wiertarka najpiękniejszy dla mnie głos to zdecydowanie ścigacz żadne tam V. już za dzieciaka nadstawiało się ucho słysząc z oddali w naszych 2zz przy lifcie i zejściu zalatuje tym szczególnie przy zejściu z prędkości i redukowaniu na niższy bieg no w sumie było nie było Yamaha
-
- Klubowicz
Szukałem progów, bo moje już zgnite i udało mi się znaleźć budę za śmieszne pieniądze, do tego niedaleko mnie.
Za 700zł to aż grzech nie brać
Poza belką z przodu to w sumie nigdzie nie jest zgnite, rdza jak gdzieś jest to powierzchniowa.
Według VIN to jest to buda jeszcze z 1999
Za 700zł to aż grzech nie brać
Poza belką z przodu to w sumie nigdzie nie jest zgnite, rdza jak gdzieś jest to powierzchniowa.
Według VIN to jest to buda jeszcze z 1999
-
- Nowy użytkownik
Modyfikacje mechaniczne.
Jakie modyfikacje mechaniczne są najczęściej wykonywane przez członków forum Celica-Club .oland:. i dlaczego? Czy istnieją specjalne zalecenia lub porady dotyczące modyfikacji mechanicznych, które warto wziąć pod uwagę przed przystąpieniem do nich?",
"refusal
"refusal